HİZMETLERİMİZ

PEDODONTİ

(ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ)

Çocuk diş hekimliğinin amacı yaşam boyunca iyi bir ağız sağlığının temeli olarak çocukluk ve gençlik döneminde ağız hastalıklarının önlenmesi ve tedavisidir. Süt dişleri genellikle bebek altı aylıkken çıkmaya başlar. Yaklaşık olarak 3 yaşında iken süt dişlerinin sürmesi tamamlanır. Süt dişleri yapısal farklılıklarından dolayı aşınma ve çürüğe daha yatkındır. İyi bir ağız sağlığına sahip olan çocuk daha düşük çürük riski taşır ve daha az tedavi yaptırır, böylece diş tedavisi sırasında rahatsızlık ve ağrı ile karşılaşma olasılığı daha düşüktür.

Çocuk ve gençler olgunlaşma, kişilik, mizaç, duygular, çaresizlikte değişik yollara başvurabilme, diş tedavi durumuyla baş edebilme konularında çok büyük değişiklikler gösterirler. Çocuklar diş tedavisi ile ilgili korkularını kardeşlerinden, diğer akrabalarından veya arkadaşlarından sosyal öğrenme yoluyla kazanabilirler. Korkulu ebeveynler korku ve endişe duygularını kendi çocuklarına aktarmanın yanında, iğne veya restoratif tedavinin gerekip gerekmeyeceğini sorarak veya kendi olumsuz deneyimlerinden örnekler vererek diş tedavisine müdahale edebilirler. Ancak bu gibi durumlar çocuklarda aşılması zor önyargıların oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden ebeveynlerin çocuklar üzerinde yanlış algı oluşturmadan bu süreci pedodontiste bırakmaları en doğru yol olacaktır. Çünkü pedodontistler tedavide kullanılacak aletleri onlar için adeta oyuna çevirerek tanıtır ve süreci olabildiğince keyifli hale getirirler.

Pedodontist ve çocuk arasında kurulan güven ilişkisi; diğer tedavi seanslarını da kolaylaştırır ve çocuklarda diş hekimi korkusu oluşmasını engeller. Ayrıca pedodontistler, kötü ağız alışkanlıklarını (parmak emme, dudak ısırma, uzun süreli emzik kullanımı, tırnak yeme) önleyici tedavilerle çene ve diş gelişiminin olumlu yönde seyretmesini sağlarlar. Çocuklara ağız ve diş temizliğinin önemini anlatarak diş fırçalama alışkanlığı kazandırılır .Çocuğun diyetini (beslenme) düzenler. Gerekli durumlarda restoratif ve endodontik tedavilerini yapar. Düzenli kontroller ile çürük oluşumunu engellenir. Ayrıca koordinasyon kurulamayan durumlarda (engelli çocuklarda, kalıtsal hastalığı olanlarda) sedasyon ve genel anestezi altında da tedaviler uygulanabilmektedir.

NOT:”Yukarıda verilen bilgiler hastaları aydınlatmak ve tedavi yöntemlerini tanıtmak amacıyla yazılmıştır. Teşhis ve tedavi için diş hekiminize başvurmanız gereklidir.”

RANDEVU FORMU

Radio Butonlar
İstenilen Tedavi
Randevu Onay Formu
Bu form ile randevu almış olmazsınız.

BAZI HEKİMLERİZ

Dt. Esmanur
EYRİCE ÜÇEKİZ

BAŞHEKİM

Doç. Dr. Bülent
ÇATALBAŞ

ORTODONTİ UZMANI

Uzm. Dr. İsmet
YANIK

ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON UZMANI

Dt. Fatma Naz
EYRİCE

DİŞ HEKİMİ

Uzm. Dt. Özge
ŞENTÜRK

PEDODONTİ UZMANI

Uzm. Dt. Tolga
CANBOL

PROTETİK DİŞ
TEDAVİSİ UZMANI

PEDODONT HAKKINDA
FAYDALI BİLGİLER

SIKÇA SORULAN SORULAR

Pedodonti hakkında en çok merak edilen konular ve sıkça sorulan sorular.

Süt Dişleri Gerçekten Önemli Midir?

Süt dişleri, çocuklarınızın düzgün konuşması ve çiğnemesi açısından önemlidir. Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar. Bu nedenle süt dişleri çıkmaya başladığında çocukların diş hekimine götürülmesi gerekir.

Dişler tüm insanlar için yemek yeme, konuşma ve estetik nedeniyle önemlidir. Süt dişlerinin bu özellikler dışında en önemli görevi daimi dişler için sağlıklı bir ağız ortamı sağlamaktır. Kronik çürük problemi ya da erken diş kaybı daimi dişlerde yapısal bozukluklara neden olur. Ayrıca 13-14 yaşlarında tamamlanan daimi dişlerin çapraşık olmasının en önemli nedeni erken kaybedilen süt dişleridir.

Ayrıca unutulmamalıdır ki hem süt hem de daimi dişler için diş çürükleri tedavi edilmediğinde ağrı ve apse oluşumuna neden olur. Ağrıyan dişleri olan hiç bir çocuk sağlıklı beslenemez. Uzun süre devam eden çürük problemleri çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve sık sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Beslenme sorunları ve sık geçirilen enfeksiyonlar çocuklarda büyüme gelişimin olumsuz etkilenmesine neden olur.

FORM
BAŞARIYLA
GÖNDERİLDİ